vrijdag 30 september 2016

Afbeeldingsresultaat voor gevechtssporten     


Het eerlijke gevecht mogen aangaan voor meer vriendschap.                                                   

Waarom niet meer gevechtssport en stoeispelen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding.
Want gevechtssport gaan verder dan alleen maar vechten. je leert spelenderwijs en ervaringsgericht omgaan met elkaar. Hierdoor is dit een vorm van ervaringsgericht leren vanuit je zelf  en in relatie en met elkaar.
Je  leer jezelf en anderen kennen in je eigen kracht en die van de ander, je leert je eigen grens kennen en de grens van anderen te respecteren. Door het directe lichamelijk contact met elkaar ontstaat er meer verbondenheid, openheid en vriendschap onder elkaar. Hierdoor minder afstandelijkheid en frustratie in relatie met elkaar. En is er meer toegankelijkheid . Als je leert vechten met elkaar kun je groeien in zelfvertrouwen, zelfbeheersing en word je weerbaarder. Dan zul je niet zomaar tegen elkaar vechten uit frustratie en louter om verwondingen toe te brengen. Zo leer je respect te hebben voor elkaar.
Ontvoeringen en misbruik van kinderen worden zo ook vermeden omdat deze zich kan verweren. Zoals drama’s met Dutroux of Ronald Jansen Zouden zo voorkomen worden.
Bij judo, valtechnieken zijn ook nuttig bij ongevallen zoals vallen van een fiets.
De enige winnaar van dit eerlijke gevecht is van de kracht van uit wie je bent, er bewust van word. De frustratie van wie je denkt van wie je bent zal dit gevecht verliezen.
Wanneer frustratie weg vallen en niet meer opgebouwd worden, waardoor je geen behoefte meer hebt om ruzie of een gevecht uit te lokken. Hierdoor worden veel gevechten vermeden, Zoals op de speelplaats, op school, en later ook in cafés, dancings, voetbal, op straat of gelijk waar. Radicalisering zal er ook niet meer zijn. Wat je er ook leert, je de confrontatie beter negeert. Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht. De zin van gevechtssport is het zinloze gevecht en alle zinloos geweld te voorkomen. Dit verbeterd ook de relaties onder elkaar. Zo voorkom je ook pesten.

   

Volgende link naar een school die volgens het model werkt van filosoof Henk Oosterling waar judo in is opgenomen.   klik hier   //www.youtube.com/watch?v=qK5eSGcnHZY

Hier nog een link naar een vorm van weerbaarheidstraining. Klik hier onder
https://www.youtube.com/watch?v=Gfr4Ew0T6tY&index=59&list=PLFz912Fudk9Enm7pitU8P4-1rzPYulaca

Hier onder een link van een website die het bevestigd dat vechtsporten een grotere invloed heeft op het psychosociaal welbevinden dan traditionele gym of andere sporten. Klik hier onder.
http://www.fighttips.nl/vechtsport-voor-kinderen/#.WAtbV9SLR4-

Hier nog een link naar een andere website die  bevestigd dat vechtsporten een positief effect heeft op het welzijn van de sporter, klik hier onder.
http://www.tym.nl/je-kind-op-vechtsport-een-goed-idee-19620/

Hier een link naar een pdf file van bloso, klik hier onder


                                                                           

Zodat we het eerlijke gevecht voor meer vriendschap durven aangaan. Zodat het niet nodig is om een muur om ons heen te bouwen. Dat de school geen steen meer is die deel moet uitmaken van de muur die we om ons heen bouwen.  Zoals in deze videoclip van Pink Floyd  Another brick


4 opmerkingen:

  1. hoi valentijn,
    dank voor de inspiratie, ik wist niet dat je zoveel linken kon leggen tussen gevechtssport en ons samenleven. het is een boeiende zienswijze. 1 om mee naar school te nemen en daar te bespreken voor al wie op een school komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waardevolle zienswijzen. Valentijn vertelt me dat meer dan 1500 personon deze site bekeken en slechts 1 reactie geplaatst werd. Ik doe een oproep om mee na te denken over mogelijkheden om hier werk van te maken. Ik doe jarenlang begeleiding vooral in groepen om memsen zinvol bezig te houden. Op het gebied van vriendschap en verbondenheid is er een grote nood. Maar ook lichaamsconctact maken met respect voor de anderen is een probleem omdat we dat niet leerden in deopvoeding en op school. Met volwassenen wil ik een initiatief nemen om in de omgeving van Diest een groep te vormen. Wie aangesproken wordt door deze oproep kan antwoorden via deze blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is knap geschreven Valentijn. Dit zou een interessante aanvulling zijn op het leerplan lichamelijke opvoeding in het secundair onderwijs. Het helpt jongeren om contact te maken op een gezonde en veilige manier.

    BeantwoordenVerwijderen